25
Feb

Kada znamo da nam je potrebna masaža i koliko često se preporučuje?

Pitanje koje mi klijenti/pacijenti najčešće postavljaju jeste: 
KADA ZNAMO DA NAM JE POTREBNA MASAŽA I KOLIKO ČESTO SE PREPORUČUJE?

Na prvu masažu obično odlazimo kada se pojavi neki bol ( najčešće u leđima ) ili oslabljena funkcija (ukočenost i slično ). Bol koji ide u vrat i niz ruku, vrtoglavica, bol u preponi ili niz nogu i stopalu nastaju kao posledica promena u leđima.

Tada radimo na otklanjanju problema manuelnom masažom i postižemo brže i efektnije rezultate nego primenom bilo koje druge fizikalne metode. U najgorem slučaju bola i tenzije u leđima biće dovoljne tri do četiri masaže da potpuno reše problem. Kod većine dovoljna su čak i samo dva tretmana.
Tokom terapije klijent dobija savete kako da spreči ponovno dovođenje svog tela u sličnu bolnu i ograničavajuću situaciju. Naučiti osobu kako da se zaštiti je veoma važna uloga fizioterapeuta. Nakon primenjenih saveta dovoljno je na masažu dolaziti jednom u četiri do šest nedelja pri čemu bi svaka od narednih terapijskih masaža zapravo bila prijatna koliko i tzv. relaks masaža. To su momenti kada usled izostanka bola i nastale prijatnosti možete tokom tretmana zaspati i potpuno regenerisati čitavo biće.

Potrebno je samo krenuti sa tim prvim nizom terapijskih masaža kako biste povratili i zadržali osećaj “slobodnih” i moćnih leđa a posledično i ostatka tela.

Bol u leđima je rešiv i nikako ga ne smemo trpeti!

Ana Pavković - viši fizioterapeut i maser