23
Feb

KOMPLETNA PRIČA O MASAŽI – mojoj struci i velikoj ljubavi – DRUGI DEO

PODELA MASAŽE 

Masažom možemo delovati na čitavo telo (opšta masaža) ili pojedine njegove delove (lokalna masaža) a u cilju dizanja telesne sposobnosti kao i lečenja. Rasprostranjena je sledeća podela masaže:

1.Higijenska – ima za cilj negovanje tela radi opšte zdravstvene vrednosti. Ovde možemo svrstati i kozmetičke masaže kao na primer masaža lica radi poboljšanja tonusa kože i mišića te očuvanja “mladosti”

2.Sportska – Pripremna i Relaksirajuća. Masaža se pokazala kao veoma važna metoda u očuvanju i poboljšanju dobrog opšteg stanja sportista.

3.Terapeutska – primenjuje se u svrhu lečenja kod različitih oboljenja tkiva i organa. Dejstvo terapeutske masaže na pospešivanju životnih funkcija i opšteg stanja organizma čini je izuzetnom preventivnom merom. Korisna je takođe i kod raznih povreda i najčešće se primenjuje u kombinaciji sa drugim metodama fizikalne terapije. U zavisnosti od porekla metode i autora postoji veliki broj različitih masaža. Medu popularnim nalaze se : Tajlandska, Kineska ( Tuina masaža ), Akupresura, Šiacu, SuDžok, Limfna, Kalifornijska (anticelulit), Ajurvedska, Mass-mar, refleksologija i druge.

MASAŽA KAO ANTISTRES TRETMAN

Terapeutska masaža uključuje izbor manuelnih tehnika lečenja delovanjem na kožu, potkožno tkivo, mišiće, ligamente i druga meka tkiva, zatim zglobni i koštani sistem, potom krvni, limfni kao i nervni sistem. Masaža poboljšava cirkulaciju, smanjuje napetost i stres, suzbija bolove i unapređuje opšte blagostanje. O tehnici masaže, hvatovima, trajanju i doziranju kao i primeni odgovarajućih preparata ( aromaterapija ili terapijske kreme ) biće govora drugom prilikom.

Efikasnost masaže zasniva se na terapeutskom – isceljujućem dodiru masera. Fizioterapeut koji je završio stručnu obuku poseduje znanje i razvijen osećaj koji masažu čine terapeutskom metodom ali istovremeno i ugodnom tehnikom lečenja. Samo u “rukama” iskusnog i školovanog terapeuta masaža predstavlja “lekovit” tretman.

O pozitivnom dejstvu masaže na ljudski organizam sada već postoje naučni dokazi. Njeno dejstvo nije ograničeno samo na kožu preko koje delujemo. Ona u stvari ubrzava prirodan proces izlečenja, stimuliše organizam da se bori. Masaža deluje umirujuće na svest i dopirući do emotivnog dela ličnosti izaziva promene u čitavom našem biću. Lepota i vrednost tretmana nalazi se u apsolutnoj posvećenosti terapeuta jednom klijentu. Pacijent je za terapeuta kompletna ličnost a ne samo “dijagnoza”. Stručnost kao i pozitivnost, toplina duha i tela, izdvaja profesionalnog terapeuta- masera iz mora prosečnosti. Svojim stavom terapeut mora pridobiti klijentovu naklonost. Sticanje poverenja preduslov je za uspešan tretman. Pacijentova otvorenost i saradnja neophodni su da bi terapija bila adekvatna. Želja da se pomogne, otkloni tegoba i upravlja balansiranjem između bola i uživanja kroz više čula odvaja kvalitetnu masažu od serijske. Važno je znati da je svaka masaža novo iskustvo jer ne postoje identične ličnosti i problemi, a svakoj osobi trebamo pružiti osećaj brige, pažnje i poštovanja. 

Atmosfera i izgled prostorije u kojoj se vrši masaža značajno utiču na doživljaj samog tretmana. Nežne boje (osvrt na terapiju bojama), umirujući i interesantni detalji, čist i topao prostor, udoban ležaj i prateća oprema, odgovarajuća muzika u pozadini (muzikoterapija); sve to čini važan uvodni korak u antistres terapiji. Terapeut mora iskoristiti i svoje znanje psihologije kako bi registrovao suštinu pacijentovog problema i posledično doveo do psihofizičke relaksacije. Kao što znamo, čovek predstavlja celovitost fizičkog, mentalnog i emotivnog sklopa ličnosti. Ono što nije u ravnoteži na mentalnom ili emotivnom nivou materijalizovaće se na telu. 

Od prvog susreta sa klijenton fizioterapeut stiče sliku o njegovom fizičkom stanju što se razgovorom produbljuje a tretmanom potvrduje. 

Usled neizbežnih stresnih životnih okolnosti napetost je karakteristika većine ljudi. Odražava se povišenim tonusom mišića i to najčešće mišića rameno-lopatične regije i pravertebralne muskulature takođe. Prateći simptomi uz bol su i parestezije – trnjenje u ekstremitetima, glavobolje, vrtiglavice, bol koji ide niz ruku ili nogu. Usled dugotrajnog hipertonusa klinička slika se produbljuje i do promena na koštano – zglobnim strukturama a preko njih  nepovoljno deluje i na nervni sistem. Poremećena je cirkulacija, otežan je priliv kiseonika i ishrana tkiva što vodi ka nastajanju težih patoloških poremećaja. Mentalna napetost ostavlja tragove na ljudskom telu pa se prepoznaje u našem držanju, izgledu, hodu pa čak i govoru.

NAPETOST MIŠIĆA kao posledica fizičkog iscrpljivanja i nagomilanog stresa je pojava na koju moramo odmah delovati kako bi sprečili nastanak mnogo ozbiljnijih problema.

PRESTANKOM DELOVANJA UZROKA NAPETOSTI POVIŠEN ( bolan i ograničavajući ) TONUS MIŠIĆA NEĆE ZAUZETI SVOJE PRVOBITNO ( zdravo, fiziološko ) STANJE. 

FIZIKALNA TERAPIJA JE NOPHODNA

Kod ovakvih slučajeva manuelna masaža čini prvi i osnovni korak na putu ka oporavku. Stručnom, ciljanom i doziranom masažom moguće je delovati na hipertoničnu muskulaturu, ubrzati cirkulaciju čime se deluje na odstranjivanje nagomilanih toksina (produkti metabolizma) i otklanjanja bolnih tački ( trigger point, miogeloze, fibrozitis) čime se dolazi do postepene relaksacije. Na taj način otklonićemo prateće simptome i postići potpun oporavak. U praksi to je onaj momenat kada klijent svoje telo doživi kao novo. Neretko se dešava da se hipertonus kao teret nosi jako dugo te nakon oporavka postajemo svesni drugačije realnosti. 

Po izlečenju terapeut je dužan da EDUKUJE ( obuči )  pacijenta o njegovom stanju, vrsti nege koja je neophodna tj prevenciji kao i o budućim terapijskim potrebama. Iz ordinacije klijent odlazi oporavljen i “osvešćen “. Postaje svesniji sopstvenog tela, disanja i kretanja. Popravlja držanje i raspoloženje. U mišićima se oseća mekoća i poboljšana elastičnost. Krvni i limfni sistemi nesmetano i znatno bolje obavljaju svoje funkcije. 

Krajnji rezultati i pozitivni efekti masaže nastaju i dva sata nakon tretmana. Za to vreme i dalje ostaje veoma ubrzana cirkulacija koja dalje radi na čišćenju mišića od nagomilanoh toksina. 

Sve navedeno čini klijente vernim ljubiteljima prirodnih metoda lečenja. 

Za terapeuta – masera svaki uspešan tretman i zadovoljan klijent predstavljaju motiv za dodatni entuzijazam i ljubav prema odabranoj humanoj profesiji. Na taj način dolazi do razmene pozitivne energije izmedu klijenta i terapeuta. Iscelitelj i pacijent deo su tog pozitivnog začaranog kruga u okviru kog su oboje na dobitku.

Lično smatram da je upravo u tome najveća lepota i vrednost tehnika masaže. To je ono što je čini božanstvenom prirodnom metodom lecenja. 

Ana Pavković - viši fizioterapeut i maser